Çatı Yalıtımı

Çatı Yalıtımı

Tüm binaların çatıları binanın sağlıklı nefes alması ve bina içerisinde yaşayan insanların sağlıklı ev yaşantısını sürdürebilmesi adına çatı yalıtımı oldukça önemlidir. Bir binanın dış cephesinin iyi olması önemlidir. Ancak çatı izolasyonunun yeterli olmaması halinde bina kötü hava koşulları çerçevesinde zarar görecektir.

Çatı İzolasyonu Nedir?

Çatı izolasyonu, diğer bir ifade ile çatı yalıtımı binanın korunması için önemlidir. Çatının izolasyonun sağlanması ve dış etmenler olarak bilinen iklim koşulların değişikliği, sıcak, soğuk dengesinin sağlanması ve binanın hava koşullarından korunması adına çok önem arz etmektedir. Çatı izolasyonu özel bir takım malzemelerin bir araya gelmesiyle yapılmaktadır. Bu malzemeler binanın korunması açısından titizlikle seçilmelidir.

Çatı İzolasyonu İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?

Çatı izolasyon malzemeleri içerisinde en önemli ve sıklıkla kullanılan izosiyanürat katalizörü olarak bilinen rijit poliüretan yani özel malzeme ile üretilen ve köpükten meydana gelen kimyasal bir işlemle birlikte üretilen bir ısı yalıtım malzemesidir.

Bu alanda ve çatı yalıtımı malzemeleri arasında yalıtım yünü olarak bilinen, hammaddesi petrolden elde edilen, kapalı gözenekli rengi beyaz yalıtım malzemesinden oluşmaktadır. Binanın ana gövdesinde kullanılan ve ısı yalıtımına uygun malzeme ile çatı yalıtımı işlemi yapılmaktadır.

Çatı İzolasyonu Nasıl Yapılmaktadır?

Çatının ısı değişimi olarak bilinen soğuk sıcak hava ve sert iklim değişikliklerine göre dengeye oturtulması adına Ana malzeme olarak kullanılan yün mineral olarak bilinen çatı malzemeleri ile pratik ve kolay şekilde çatı izolasyonu yapılmaktadır. Mineral yün malzemelerinden oluşan bu şilteler çatının ölçülerine göre kesilerek titizlikle çatıya döşenmekte ve çatı yalıtımı yapılmaktadır.

Çatı Tamiri ve İzolasyonu Yılın Hangi Döneminde Yapılmalıdır?

Isı yalıtımı yapılmayan çatılarda izolasyon sorunu yaşanmaktadır. Özellikle kış aylarında binanın ısıtılması amacıyla kullanılan kombinin tam olarak ısıtmaması fakat buna karşılık yüksek faturalar ödemek zorunda kalınmaktadır. Bu bağlamda çatı izolasyonu sorununun çözülmesi açısından başta mantolama sisteminin doğru yapılması ve çatının mutlaka gözden geçirilmesi gerekmektedir.

Çatı izolasyonu yapmak için en doğru mevsim bahar ayları olarak tanımlanmaktadır. İlkbahar ve sonbahar mevsiminde çatının tamiri ve izolasyonu kapsamında gözden geçirilmesi uygun olacaktır. Bina ve çatının izolasyon işlemleri için bir takım dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır.

Özellikle taş yünü ve köpük yaygın olarak kullanılan yalıtım malzemeleri arasında yer almaktadır. Taş yünü veya köpük yalıtımı uzun yıllar etkisini sağlamaktadır. Bununla birlikte mutlaka ortalama 5 yılda bir çatı kontrolünün yapılması sağlıklı olacaktır.

Çatı Yalıtımı İçin Kullanılan Malzeme Kalitesi

Çatı yalıtımı için kullanılan malzemelere detaylarıyla bakılacak olursa; cam yünü, Taş yünü ve köpük kullanılmaktadır. Cam yünü malzemeler arasında özellikle bina ana gövdesi ve çatı izolasyonu için kullanılmaktadır. Bu bağlamda Cam yünü, ortalama 220-250 dereceye kadar ısıya dayanıklı bir malzemedir. Dolayısıyla olası bir yangın durumunda cam yünü binayı korunması konusunda etkilidir.

Taş yünü yine ısıya dayanıklı ve sıcaklık değişiminde soğuk sıcak dengesini sağlayan malzemeler arasında yer almaktadır. Ortalama 600-650 derece sıcaklığa kadar çatı ve binayı koruyan malzemeleri bünyesinde taşımaktadır. Taş yününün taşınması ve montaj aşaması cam yününe göre daha kolaydır.

Cam yünü ısı yalıtımını sağlamakla birlikte aynı zamanda ses yalıtımında da oldukça etkili bir yapıya sahiptir. Cam yünü, şilteler şeklinde başta çatı yalıtım malzemesi olmak üzere asma tavan ve binanın ana gövdesinde sıklıkla tercih edilen malzemeler arasında yer almaktadır. Cam yünü rulo halinde ve sık dokusu bulunan elyaf plakaları şeklindedir. Hem Taş yünü Hem de cam yünü çatı izolasyonu olarak kullanılmakta ve tercih edilmektedir.

Full Çatı
WhatsApp
Çevirimiçi